tiistai 9. lokakuuta 2012

Uskomuksia

Kuulutusten kuuleminen

* Vähintään yhtenä kuulutussunnuntaina parin pitää mennä kirkkoon, jotta heidän lapsistaan ei tule kuuroja tai että morsiamesta ei tule niin sikeäunista äitiä, ettei hän herää hoitamaan lapsiaan.
* Kuulutuksia kuunnellessaan morsiamen kannattaa lähteä välillä jaloittelemaan kirkossa. Jos tuleva äiti lähtee liikkeelle kirkossa kuuliaispäivänä, oppivat lapset pian kävelemään.
* Niin monta kertaa kun pappi rykäisee morsiusparin nimiä lukiessaan, niin monta lasta he tulevat saamaan.
* Kirkossa kannatta myös puhua, jottei lapsista tule tuppisuita.



Ennen häitä

* Kaason täytyy olla kaunis, sillä mitä kauniimpi kaaso, sitä kauniimpia lapsia hääpari tulee saamaan.
* Hääkirkkoon mennessään morsian ei saa kertaakaan katsoa taakseen. Jos näin tekee, alkaa avioliitossa kaivata vanhaa elämäänsä.
* Jos bestman ajaa sulhasen hääautoa, kannattaa hänen ensin peruuttaa pieni matka. Näin parin yhteiselämä tulee olemaan onnekasta.
* Morsian ja sulhanen eivät saa nähdä toisiaan hääpäivänä ennenkuin vihillä. Kumpi näkee toisensa ensin, tulee onnellisemmaksi tai saa ylivallan avioliitossa.
* Morsiamen pitää nousta varhain hääpäivän aamuna ja pestä kasvonsa ruohikossa olevalla aamukasteella. Se tuottaa onnea.
* Hääpäivän aamuna ei kukaan saa kulkea morsiamen ja sulhasen välistä, sillä tämä erottaa parin tulevaisuudessa.
* Mikäli sade peittää morsiamen jäljet hänen matkallaan kirkkoon, tulee hänestä onnellinen uudessa avioliitossaan.
* Jos hääpäivänään näkee nuohoojan, tietää se hyvää onnea. Parasta on, mikäli tämä tapahtuu kirkkoon mennessä ja tällöin kannattaa morsiamen pyytää suudelma nokikolarilta.


Pukeutuminen ja asusteet

* “Something old, something new, something borrowed, something blue - and a six-pence in your shoe.” Eli jotakin vanhaa, jotakin uutta, jotakin lainattua, jotakin sinistä - ja hopeakolikko kengässä. Sininen kuvaa uskollisuutta, hopakolikko vasemmassa sukassa tai kengässä (kantapään alla) taas suojasi köyhyydeltä ja pahalta.
* Morsiamen ei pidä itse ommella morsiuspukuaan - silloin hän saa itkeä yhtä monta kyyneltä kuin puvussa on neulanpistoja.
* Mitä rikkirepeytyneempi morsiushuntu, sitä onnellisempi avioliitto.
* Saadakseen elämäänsä onnea ja menestystä pitää ommella muutama hius tai kolikko morsiuspuvun helmaan.
* Hääkimpussa pitäisi olla joko mistelinoksa, myrtti tai ainakin sinistä väriä, onnea ja uskollisuutta tuomassa.


Sormus

* Sormuksessa täytyy olla pariton määrä timantteja, jotta onni säilyisi.
* Mikäli vihkisormus tuntuu sormessa löysältä, on tiedossa onnellinen avioliitto.


Hääseremonia

* Morsiamen tulee seistä toinen jalka sulhasen edellä, mikäli hän mielii ottaa itselleen komennon kotona.
* Kumpi astuu ensimmäisenä vihkiryijylle, saa määräysvallan talossa.
* Se, joka vihittävistä polvistuu ensin rukoilemista varten, on myötäilevämpi ja sopuisampi. Jos toinen vielä sitten polvistuu hiukan toisen puvun liepeen päälle, on ylivalta varma. Se kumpi taas nousee viimeisenä, elää pitempään.
* Kun pappi on lopettanut osuutensa ja käännytte alttarilla ympäri hääväen puoleen, kääntykää toisiinne päin. Näin tulee sopuisan onnellinen pari.
* Mikäli avioliitosta halutaan onnellinen, pitää morsiusparin seisoa vihkitoimituksen aikana niin lähellä toisiaan kuin mahdollista. Tällöin ei mikään tule pääsemään heidän väliinsä.
* Sulhon täytyy avata kengännauhansa vihille astuessaan. Tällöin pariskunnasta tulee erityisen sopuisa.
* Morsiamella tulee olla tulitikku povessaan. Tämä tietää, ettei lämpö tule avioliitosta koskaan loppumaan.
* Morsiamen täytyy ottaa alttarille mukaan myös pala saippuaa. Näin hänen liikkeensä pysyvät liukkaina avioliitossa.  
* Poistuessanne kirkossa kävelkää käsi kädessä niin kauan, kunnes olette ylittäneet kirkon kynnyksen.


 Hedelmällisyyttä

* Kun morsian on polvistuneena alttarilla, tulee hänen laittaa johonkin vartalonsa paljaana olevaan paikkaan niin monta sormea kuin hän toivoo saavansa lapsia.
* Hääjuhlassa morsiamen syliin nostetaan pikkulapsi sitä sukupuolta, jota hänelle toivotaan syntyvän. Aikanaan se useimmiten oli tietysti poikalapsi.
* Riisinheitto vastavihittyjen päälle edesauttaa hedelmällisyyttä.


Hääjuhla

* Kun morsiamelle tulee pissahätä, täytyy hänen mennä pissalle pehmeään paikkaan eli nurmelle tai kedolle. Näin hänen tulevista synnytyksistään tulee pehmeitä.
* Kun morsian istuu hääpöydässä selkä suorassa, nojaamatta seinään, eivät häneen pysty mitkään pahat eikä kateellisten taikakeinot.
* Se, joka ehtii kakkua leikatessa ensin polkaisemaan, tulee määräämään avioliitossa.
* Heti, kun morsian saapuu juhlatupaan, tulee jonkin paikalla olijan laittaa herkkupala hänen suuhunsa. Silloin talo ei koskaan tule kärsimään puutetta.
* Jos hääpäivällisen aikana rikkoutuu jotain, on se vain hyvä ja onnea tuova enne.
* Jos morsian syö hääaterialla kaikkia ruokalajeja, pystyy hän siihen tulevaisuudessa vaikkapa raskaana ollessaan. Myös hänen lapsistaan tulee tällöin kaikkiruokaisia.


Hääyö

* Pala juustoa ja leipäpala häävuoteessa estävät lapsivuodeongelmat.
* Morsiusparin tulee nukkua hääyönään päät kohti pohjoista. Näin heistä tulee onnellisia.
* Remmi tai köysi patjan alla takaa sen, että nuoret tulevat koko pitkän elämäntaipaleensa olemaan yhdessä, yhteenköytettynä.
* Erotessaan hääparista ennen hääyötä täytyy bestmanin läimäyttää morsianta pakaroille. Jos läimäytys menee poikittain pakaroiden päälle, on ensimmäisenä vauvana tulossa poika. Jos taas pitkittäin, niin tyttö.
* Häävuoteessa täytyy olla pätkä punaista narua. Se tuottaa onnea ja on lisäksi rakkauden ja hedelmällisyyden väri. 
* Morsian tulee kantaa kynnyksen yli, jottei olisi vaaraa, että morsian joutuisi kosketuksiin ovensuussa majailevien pahojen henkien kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti